Een verstopte schoorsteen

Verstopte schoorsteen

Een verstopte schoorsteen kan levensgevaarlijk zijn! Specie, vogelnesten, stenen of een slechte kwaliteit van het kanaal kunnen er voor zorgen dat de schoorsteen verstopt raakt. Een schoorsteen controle is daarom uitermate belangrijk voor de veiligheid van het huis. Het is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van het huis, uw veiligheid kan er ook door in gevaar komen. Daarnaast is het in veel gevallen voor de verzekering verplicht om eens in het jaar uw schoorsteen te laten controleren en te reinigen.

De gevaren

Als uw schoorsteen verstopt zit, kunnen er veel gevaarlijke situaties ontstaan. De verbrandingsgassen kunnen geen uitwegvinden door uw schoorsteen en zullen weer terugkomen rechtstreeks de woning in. Er kan dan een overschot komen van koolmonoxide in uw woning. Wat nog meer kan gebeuren bij een verstopte schoorsteen is dat er brand kan uitbreken in uw schoorsteen. Bij een schoorsteenbrand kunnen de tempraturen stijgen naar een graad of 500. De teerachtige laag binnen in uw schoorsteen vliegt dan in brand.

Lees verder

Dakleer vervangen

Dakleer vervangen

Daklekkage, dat wil natuurlijk niemand. Een goed type dakbedekking is daarom erg belangrijk. Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking. Dakleer is een type dakbedekking dat veel wordt gebruikt op platte en licht hellende daken. Op de daken van schuurtjes, veranda’s, overkappingen en tuinhuisjes ziet u vaak dakleer. Dakleer is verkrijgbaar in een aaneengesloten variant, maar er is ook dakleer dat in kleine onderdelen verkrijgbaar is. Waar u goed op moet letten is de manier van aanbrengen. De naden van het dakleer moeten goed worden afgewerkt. Wanneer u dat niet doet, dan kan water gemakkelijk onder het dakleer komen. Dan is de kans groter dat u last krijgt van lekkage.

Werkwijze aanbrengen dakleer

Als u aan de slag gaat is het belangrijk dat u al het materiaal binnen handbereik heeft. Hieronder leest u stap voor stap hoe u het dakleer aan moet brengen:

  • Zorg eerst voor een vetvrij oppervlak.
  • Nu is het tijd om de dakprimer aan te brengen, deze zorgt voor een goede basis.
  • Breng nu het dakleer aan, breng onder het dakleer ongeveer elke 50 centimeter een streep EPDM lijm aan.
  • Op de hoeken van het dak, vouwt u het dakleer samen. De lappen lijmt u goed vast.

Lees verder

Aandachtspunten bij een daklekkage

Daklekkage

Heeft u last van een daklekkage? Erg vervelend en het overkomt helaas bij de best geïsoleerde huizen wel eens. Indien u een lekkage aan uw dak heeft, raden wij u aan te allen tijde contact op te nemen met een specialist. Alvorens u de hulp van een vakman inschakelt, kunt u daarnaast ook zelf bekijken waar het lek zich bevindt. Dit scheelt u weer kostbare tijd waarop de vakman voor u werkt.

Nat dak

Is uw dak op dit moment droog maar heeft u een daklekkage, dan is het allereerst zaak dat u uw dak nat maakt. U kunt dit doen door deze te besproeien met het water uit een tuinslang. Indien u vervolgens binnen opmerkt waar de lekkage zich bevindt, kunt u deze plek omcirkelen, zodat de vakman direct weet waar hij of zij moet beginnen. Hier moet echter bij worden gezegd dat de plaats waar het water vrijkomt niet altijd de exacte plek van de lekkage is. Des te meer redenen dus om te kiezen voor een specialist.

Lees verder

Stappenplan voor het plaatsen van een dakgoot

Dakgoot plaatsen

Het is belangrijk om goed functionerende dakgoten te hebben, zodat u geen last zult hebben van lekkages. De zogenaamde magic trick met dakgoten is dat ze voldoende moeten hellen, zodat het regenwater naar de regenpijp kan stromen. Kwieq helpt u verder en geeft u een handig stappenplan voor het plaatsen van een dakgoot.

Benodigdheden

Voor deze klus zult u enkele voorwerpen nodig hebben. U kunt ze kopen bij uw lokale kluswinkel of natuurlijk heel handig online. De volgende voorwerpen zijn essentieel:

  • Ophangbeugels.
  • Zaag.
  • PVC-lijm.
  • Meetlat.
  • Tape.

Stap 1: lengte opmeten

De eerste stap bestaat uit het opmeten van de gootlengte, waarbij u zelf kunt bepalen welke ophangbeugels u nodig heeft. U kunt deze beugels zowel aan het dak als aan de muur bevestigen en u kunt ze gebruiken wanneer de rand van het dak maximaal 10 cm vanaf de muur uitsteekt.

Lees verder

Het leggen van dakpannen

Dakpannen leggen

Dakpannen leggen lijkt eenvoudige klus, maar het tegendeel is waar. Het is belangrijk dat het leggen van dakpannen goed gebeurd. Als dakpannen op een verkeerde manier worden gelegd, is de kans op lekkage erg groot. Voordat u begint met het leggen van de dakpannen, is het verstandig om bij uw gemeente na te gaan of er bepaalde regels gelden voor het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. Misschien moet u rekening houden met de manier waarop u de dakpannen bevestigd, het materiaal of de ventilatie van uw dak. Om verrassingen achteraf te voorkomen kunt u dit het beste voordat u begint uitzoeken.

Wat heeft u nodig?

Voor het leggen van dakpannen hebt u bepaalde materialen nodig. Zorg voor houten panlatten, folie, spijkers, roestvrije schroeven, een boormachine en boren van verschillende groottes. Zorg daarnaast ook voor een houtzaag om de panlatten op maat te zagen. Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat u goede schoenen draagt met een anti slip zool. Omdat u op een grote hoogte werkt, is het verstandig om gebruik te maken van een hoogwerker, stijger of een ladder en maak gebruik van valbescherming. Uw eigen veiligheid is het belangrijkste. Vertrouwt u het niet om zelf het dak op te gaan, schakel dat een erkend dakdekkersbedrijf in.

Lees verder

Is een rieten dak een goede investering?

Rieten dak

Woon je in een landhuis, boerderij of een villa? Dan kun je nadenken over het laten plaatsen van een dak van riet. Dit type dakbedekking heeft niet alleen een zeer luxe uitstraling, het brengt ook nog eens veel andere voordelen met zich mee. Kwieq vertelt je alles over de voordelen van rieten daken.

Duurzaam materiaal

Riet is een natuurlijk product en het gebruik maken van dit materiaal voor je dak betekent dan ook dat je kiest voor natuurlijke producten, die jaren meegaan. Fossiele brandstoffen hoeven niet tot nauwelijks gebruikt te worden bij het plaatsen van een rieten dak op je huis, waardoor je absoluut een vriend bent van het milieu.

Lees verder