Veel gestelde vragen

Heeft u nog vragen? Bel: 085 500 9943

Overzicht

Welke soorten dakbedekking zijn er?

De soorten dakbedekking die u tegenwoordig veel tegenkomt zijn:

  • Bitumen
  • PVC
  • Groene dakbedekking (gras)
  • Shingles
  • Dakpannen

Wat is een groendak?

groendakBij een groendak wordt je dak bedekt met gras/planten. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en intensieve groendaken.

 
Extensieve groendaken: men noemt dit ook wel vegetatiedaken. Dan zijn uw daken vooral begroeid met mossen, kruiden en vetplanten. Dit is erg makkelijk te onderhouden, maar het is niet beloopbaar. Het is erg licht in gewicht.

Intensieve groendaken: ook wel daktuinen genoemd. Deze bestaan net als gewone tuinen uit gras, kruiden en soms zelfs bomen. Deze zijn niet licht in gewicht, uw dak moet voldoende stevig zijn.

Hoe onderhoud ik een plat dak?

Het is handig om uw dak twee keer per jaar te inspecteren. Inspecteer het niet in de zomer of winter, want bitumen wordt in de zomer zacht en in de winter juist hard. Doe dit dus in het voor- of najaar. Heeft u liever dat dit door een dakdekker gebeurt, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Wat is een bitumen dakbedekking?

Vaak hebben de oudere huizen nog een oude bitumen dakbedekking. De bitumen dakbedekking van tegenwoordig is een bijproduct uit de verwerking van aardolie. Nadat deze is gemengd met kunststof, is het een kwalitatief goed materiaal voor dakbedekking. Door de kunststof waarmee het gemengd wordt verouderen bitumen veel minder snel. Deze dakbedekking is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Hoe lang gaat een bitumen dakbedekking mee?

Bitumen dakbedekkingDit is afhankelijk van een goede afwatering. Gemiddeld is de levensduur dan rond de 20 jaar. Ook hangt het er van af of de dakbedekking is bloot gesteld aan zonlicht. Kiezels of tegels zorgen ervoor dat de zon er geen invloed op heeft.

 

Heeft PVC een langere levensduur dan bitumen?

PVC Heeft inderdaad een langere levensduur dan bitumen. Bitumen heeft gemiddeld een levensduur van ongeveer 20 jaar en PVC heeft een levensduur van 25 jaar. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de onderhoud van het dak.

Waarom slijten mijn dakranden?

slijten dakrandenNa ongeveer 3 tot 5 jaar heeft de dakrand een nieuwe laag dakbedekking nodig. Bij vlakliggende dakbedekking is dit minder van toepassing, maar opstaande dakranden hebben meer te lijden van wind, regen etc. Regen kan namelijk ontbonden materiaal wegspoelen, hierdoor gaat onderliggend bitumineus materiaal oxideren.
 

Wat moet ik met kapotte dakpannen doen?

Kapotte dakpannen dient u te vervangen. Als u deze heeft vervangen let dan ook op verschoven, opgewaaide en afgewaaide dakpannen, deze kunt u terugschuiven. Inspecteer dus een aantal keer per jaar. Soms kunnen dakpannen na een hevige storm dus kapot gaan of verschuiven.

Mogen er plassen staan op een plat dak?

Door de waterplassen kan er extra vervuiling ontstaan op uw dakbedekking. Er kan ook vorstschade optreden, hierdoor kan uw dakbedekking minder lang mee gaan. Bij een extreme hoeveelheid kan het leiden tot doorbuigingen van de onderconstructie. Als de onderconstructie maximaal wordt doorgebogen, dan kan het dak instorten.

Welke soorten keramische dakpannen zijn er?

keramische dakpannenEr zijn vijf soorten keramische dakpannen:
Holle keramische dakpan zonder zijdelingse sluiting. (Een hol waterafvoervlak)
Holle keramische dakpan met zijdelingse sluiting. (Een hol waterafvoervlak)
Dakpan met zachte golving en sluiting. (Een vlak waterafvoervlak)
Romaanse dakpan, deze heeft een groot golvend vlak.
Vlakke dakpan met ribben en sluiting, deze heeft een zijdelingse sluiting. (Zeer vlak waterafvoervlak)

Wat is een koud-dak, een traditioneel warm-dak en een omgekeerd-dak?

Een koud-dak: dit is een dak waarbij de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie is aangebracht. Daardoor is de dragende constructie ongeïsoleerd en daarom dus koud.

Een traditioneel warm-dak: een dak waarbij de isolatie is aangebracht op de onderconstructie. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich boven de isolatie. De onderconstructie blijft dus “warm”.

Een omgekeerd-dak: een omgekeerd dak is een variant op het principe van een warm dak. Het verschil is dat een omgekeerd-dak zich bevindt op de waterdichte laag. Omgekeerde daken komt men tegen bij onder andere dakterrassen en parkeerdaken.


Terug naar het overzicht

Uw bedrijf op Kwieq.nl?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan Kwieq? Wij bieden het MKB de mogelijkheid zich te profileren. Wij brengen u vrijblijvend op de hoogte van de mogelijkheden.