Het leggen van dakpannen

Dakpannen leggen

Dakpannen leggen lijkt eenvoudige klus, maar het tegendeel is waar. Het is belangrijk dat het leggen van dakpannen goed gebeurd. Als dakpannen op een verkeerde manier worden gelegd, is de kans op lekkage erg groot. Voordat u begint met het leggen van de dakpannen, is het verstandig om bij uw gemeente na te gaan of er bepaalde regels gelden voor het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. Misschien moet u rekening houden met de manier waarop u de dakpannen bevestigd, het materiaal of de ventilatie van uw dak. Om verrassingen achteraf te voorkomen kunt u dit het beste voordat u begint uitzoeken.

Wat heeft u nodig?

Voor het leggen van dakpannen hebt u bepaalde materialen nodig. Zorg voor houten panlatten, folie, spijkers, roestvrije schroeven, een boormachine en boren van verschillende groottes. Zorg daarnaast ook voor een houtzaag om de panlatten op maat te zagen. Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat u goede schoenen draagt met een anti slip zool. Omdat u op een grote hoogte werkt, is het verstandig om gebruik te maken van een hoogwerker, stijger of een ladder en maak gebruik van valbescherming. Uw eigen veiligheid is het belangrijkste. Vertrouwt u het niet om zelf het dak op te gaan, schakel dat een erkend dakdekkersbedrijf in.

Aan de slag

Nu begint het echte werk. Als u alleen de dakpannen gaat vervangen en gebruik maakt van dezelfde dakpannen, hoeft u de panlatten niet te vervangen. We gaan er nu voor het gemak vanuit dat we alleen de dakpannen gaan vervangen. Bij het leggen van dakpannen is het erg belangrijk dat u van boven naar beneden werkt. Zo hebt u een goed overzicht van het dak en is het leggen van de pannen eenvoudiger. Maak de pannen waar nodig goed vast, maak de onderste laag dakpannen goed vast aan de panlatten. De nokpannen kunt u het beste vastmaken met een roestvrijstalen schroef. Bevestig alle dakpannen goed, zo voorkomt u dat de dakpannen gaan verschuiven. Wanneer alle pannen liggen kunt u met bladlood zorgen voor een goede afwerking tussen de muur en de pannen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *