
Het is belangrijk om goed functionerende dakgoten te hebben, zodat u geen last zult hebben van lekkages. De zogenaamde magic trick met dakgoten is dat ze voldoende moeten hellen, zodat het regenwater naar de regenpijp kan stromen. Kwieq helpt u verder en geeft u een handig stappenplan voor het plaatsen van een dakgoot.
Benodigdheden
Voor deze klus zult u enkele voorwerpen nodig hebben. U kunt ze kopen bij uw lokale kluswinkel of natuurlijk heel handig online. De volgende voorwerpen zijn essentieel:
- Ophangbeugels.
- Zaag.
- PVC-lijm.
- Meetlat.
- Tape.
Stap 1: lengte opmeten
De eerste stap bestaat uit het opmeten van de gootlengte, waarbij u zelf kunt bepalen welke ophangbeugels u nodig heeft. U kunt deze beugels zowel aan het dak als aan de muur bevestigen en u kunt ze gebruiken wanneer de rand van het dak maximaal 10 cm vanaf de muur uitsteekt.
Stap 2: ophangbeugels monteren
Vervolgens gaat u de ophangbeugels zelf monteren. Dit doet u door rekening te houden met een hoogteverschil van 2,5 millimeter per meter dakgoot. Als u gebruik maakt van een dergelijk hoogteverschil, kan het regenwater gemakkelijker afgevoerd worden. Hierna spant u een touw langs de gemonteerde beugels en monteert u de overige beugels langs dit touw, met een afstand van 60 tot 70 centimeter van elkaar.
Stap 3: gootdelen zagen
Hierna begint u met het zagen van de gootdelen. Zaag op een haakse manier door bijvoorbeeld een stuk tape te plakken op het gootdeel of door gebruik te maken van een verstekbak. Belangrijk is om rekening te blijven houden met uitloopstukken aan beide zijden.
Stap 4: dakgoot installeren
Wanneer u de fundering heeft geplaatst, kunt u de dakgoot installeren. Hang deze los in de (vetvrije) ophangbeugels, waarna u de delen aan elkaar kunt lijmen. Gebruik hiervoor gewoon PVC-lijm. Beweeg vervolgens de bevestigingslipjes van de beugels naar beneden, waardoor de dakgoot vast komt te zitten en zorg ervoor dat er nog een kleine bewegingsvrijheid is voor de dakgoten. Bij de uitloop van de goot zaagt u tot slot een uitsparing in de rand, waar het bevestigingslipje precies in kan vallen en maak de dakgoot vast. Een klus is zó gedaan!
Dit vind ik een heel handig artikel. het scheelt een hoop geld om dit zelf eens te proberen en niet meteen een specialist in te schakelen. wij gaan het zeker een kans geven en met dit stappenplan zijn we er bijna van verzekerd dat het zelfs ons wel moet lukken!