Een verstopte schoorsteen

Verstopte schoorsteen

Een verstopte schoorsteen kan levensgevaarlijk zijn! Specie, vogelnesten, stenen of een slechte kwaliteit van het kanaal kunnen er voor zorgen dat de schoorsteen verstopt raakt. Een schoorsteen controle is daarom uitermate belangrijk voor de veiligheid van het huis. Het is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van het huis, uw veiligheid kan er ook door in gevaar komen. Daarnaast is het in veel gevallen voor de verzekering verplicht om eens in het jaar uw schoorsteen te laten controleren en te reinigen.

De gevaren

Als uw schoorsteen verstopt zit, kunnen er veel gevaarlijke situaties ontstaan. De verbrandingsgassen kunnen geen uitwegvinden door uw schoorsteen en zullen weer terugkomen rechtstreeks de woning in. Er kan dan een overschot komen van koolmonoxide in uw woning. Wat nog meer kan gebeuren bij een verstopte schoorsteen is dat er brand kan uitbreken in uw schoorsteen. Bij een schoorsteenbrand kunnen de tempraturen stijgen naar een graad of 500. De teerachtige laag binnen in uw schoorsteen vliegt dan in brand.

Schoorsteen reinigen

Een schoorsteen waarbij olie, kolen, of hout wordt gestookt moet minstens eenmaal per jaar worden geveegd. Een schoorsteen voor een gasgestookt apparaat zoals een centrale gasverwarming of een geiser moeten ieder jaar gecontroleerd worden en waar nodig ook nog gereinigd. De schoorsteenveger zal uw schoorsteen direct controleren op los zittende delen en scheuren.

Cv ketels

De Cv ketel zorgt over het algemeen niet voor vervuiling van uw schoorsteen. Het is daarom ook niet verplicht om uw schoorsteen eens per jaar te laten controleren. Toch is het af en toe wel nodig en is het ook aan te raden om toch eens per jaar uw schoorsteen te laten controleren. Wanneer het rookkanaal verstopt is door een vogelnestje kan dit eveneens een gevaarlijke situatie opleveren.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *